Ναυτία στην Εγκυμοσύνη
Είναι συχνό φαινόμενο;
Πολλές γυναίκες υποφέρουν στην αρχή της εγκυμοσύνης από ισχυρή ναυτία. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού η ναυτία της κύησης υποχωρεί κατά κανόνα μετά τη 12η-13η εβδομάδα.
Τί συμβαίνει ακριβώς;
Περίπου 75% των εγκύων εμφανίζουν έντονα συμπτώματα ναυτίας (ιδιαίτερα πρωινής ναυτίας) κατά τις πρώτες εβδομάδες. Το κύριο αίτιο για την εμφάνιση ναυτίας και εμέτων στην εγκυμοσύνη είναι τα αυξημένα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης («ορμόνη της κύησης») στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Β φαίνεται να σχετίζεται επίσης με αυτές τις επιπλοκές.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ναυτία;
Οι συμβουλές μας για την αντιμετώπιση της ναυτίας:
- Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
- Αποφεύγετε τροφές, των οποίων η μυρωδιά σας προκαλεί δυσφορία – κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, πολλές γυναίκες εμφανίζουν δυσανεξία σε διάφορα οσφρητικά ερεθίσματα (τρόφιμα, αρώματα κλπ.)
- Μόλις σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί, δοκιμάστε ένα τσάι με ginger (πιπερόριζα) και μερικές φρυγανιές
- Πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό
- Αφήστε όσο μπορείτε τα παράθυρα στο σπίτι και στο χώρο εργασίας σας ανοιχτά, ώστε ο αέρας να ανανεώνεται συχνά
- Φροντίστε να βρίσκεστε αρκετά συχνά σε εξωτερικούς χώρους και να κάνετε πολλούς περιπάτους
- Ρωτήστε μας για διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που δρουν ενάντια στη ναυτία και τα οποία μπορείτε να λάβετε άφοβα στην εγκυμοσύνη
Τί είναι η Υπερέμεση της Κύησης;
Στην περίπτωση που η ναυτία και οι έμετοι εμφανίζονται σε τέτοια έκταση, ώστε η έγκυος να μην είναι πλέον σε θέση να λάβει τροφή ή/και υγρά σε επαρκείς ποσότητες, τότε η κατάσταση ονομάζεται «Υπερέμεση της Κύησης» και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, προφυλάσσοντας έτσι τη γυναίκα από αφυδάτωση και υποθρεψία.
Η αντιμετώπιση λαμβάνει χώρα στην κλινική με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών (ορό) και λήψη αντιεμετικών φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάρρωση είναι γρήγορη και η έγκυος παίρνει εξιτήριο σε λίγες μέρες, ενώ η πορεία της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζεται αρνητικά.
Γνωρίστε τον ιατρό
Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία