Θρεπτικά Συστατικά στην Εγκυμοσύνη
Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται κατά ένα πολύ οι ανάγκες του σώματος σε βιταμίνες, άλατα και ιχνοστοιχεία. Γι ´αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην εξασφάλιση της επαρκούς πρόσληψής τους, κάνοντας τον ιδανικό συνδυασμό διατροφής και λήψης συμπληρωμάτων.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα εξής:
- φυλλικό οξύ
- σίδηρος
- ιώδιο
- ω-3-λιπαρά οξέα - LCPs (DHA)
- ασβέστιο
- βιταμίνη Β12
Φυλλικό οξύ
Η πρόσληψη του φυλλικού οξέως μπορεί να γίνει μέσω ειδικών συμπληρωματικών σκευασμάτων και φυσικά μέσω της διατροφής. Διατροφικές φυσικές πηγές φυλλικού οξέως είναι π.χ. πράσινα λαχανικά, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το λάχανο, το ψωμί ολικής αλέσεως και ο κρόκος αυγού. Επίσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι φράουλες και τα βατόμουρα.
Η ημερήσια επιπλέον πρόσληψη 400µg φυλλικού οξέος μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής - ιδίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης - είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Σίδηρος
Στην εγκυμοσύνη οι σωματικές ανάγκες σιδήρου διπλασιάζονται (από 15 σε 30mg ημερησίως), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά καταστάσεις έλλειψης σιδήρου (σιδηροπενία).
Καταναλώστε τακτικά κρέας, ψάρι και αυγά, λάχανο, σουσάμι, σύκα, καθώς και φυτικές τροφές όπως νεροκάρδαμο, βρώμη και μπρόκολο. Επίσης όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως.
Εάν μάλιστα συνδυάσετε την κατανάλωση αυτών των τροφών με την πρόσληψη βιταμίνης C, θα αυξήσετε τη δυνατότητα του σώματός σας να απορροφά τον σίδηρο.
Ιώδιο
Το ιώδιο συμβάλλει στη φυσιολογική και ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ χρησιμοποιείται και από τον θυρεοειδή αδένα για τη διατήρηση του ορμονικού σας ισοζυγίου.
Βάλτε στη διατροφή σας οστρακοειδή, ψάρι (ιδίως μπακαλιάρο), καθώς επίσης γάλα και γιαούρτι. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση υποκατάστασης ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι 150-200μg.
Τα ω-3-λιπαρά οξέα
Στην εγκυμοσύνη ενδείκνυται η ημερήσια επιπλέον χορήγηση 250mg DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).
Η κατανάλωση ψαριών όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο σολωμός δυο φορές την εβδομάδα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες στα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά.
Ασβέστιο
Ενδείκνυται η πρόσληψη 700mg ασβεστίου ημερησίως. Το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούν την καλύτερη διατροφική πηγή.
Το ασβέστιο έχει κεφαλαιώδη σημασία στην ανάπτυξη των οστών του εμβρύου και βοηθά στην ομαλή καρδιακή λειτουργία του.
Ψευδάργυρος
Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι π.χ. το μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, καθώς επίσης το σουσάμι και ο κολοκυθόσπορος.
Μαγνήσιο
Η έλλειψη μαγνησίου ή/και ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κράμπας στα κάτω άκρα. Σε αυτήν την περίπτωση θα σας βοηθήσει η λήψη μαγνησίου και ασβεστίου σε μορφή αναβράζοντων δισκίων για λίγες ημέρες, καθώς και οι διατατικές ασκήσεις.
Βιταμίνη Α
Ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για την εγκυμοσύνη θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 κατά την κύηση λαμβάνεται επιπλέον και μέσω των συμπληρωματικών διατροφικών σκευασμάτων.
Βιταμίνη C
Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, βασικού συστατικού του δέρματος, των οστών, των δοντιών και των μυών του εμβρύου.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι π.χ. το μπρόκολο, το σπανάκι, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο και οι ντομάτες.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών του εμβρύου.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο, για το οποίο η χώρα μας είναι ιδανική. Επιπλέον, η βιταμίνη D λαμβάνεται και από την τροφή μας, ιδιαίτερα μέσω ψαριών, όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και η πέστροφα, καθώς από τον κρόκο του αυγού.
Κάποιες φορές αυτή η ποσότητα δεν είναι αρκετή και γι ´αυτό τα περισσότερα συμπληρωματικά διατροφικά σκευάσματα για εγκύους περιέχουν και μια δόση 10μg βιταμίνης D ημερησίως.
Βιταμίνη K
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ βοηθά στην ομαλή λειτουργία της πήξης του αίματος. Τόσο κατά την κύηση όσο και κατά την περίοδο του θηλασμού, η πρόσληψή της πρέπει να είναι επαρκής. Δημητριακά, άπαχο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά - ιδίως σπανάκι - και φυτικά έλαια είναι διατροφικές πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Κ.
Γνωρίστε τον ιατρό
Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία