Λαπαροσκοπική Χειρουργική της Ακράτειας

Ποιά είναι η θεραπεία της Ακράτειας Ούρων;

Η Θεραπεία της Ακράτειας Ούρων είναι χειρουργική και ονομάζεται Κολποανάρτηση. Πρόκειται για επέμβαση ιδιαίτερα απαιτητική, η οποία πρέπει να γίνεται από ειδικό Ουρογυναικολόγο.

Ο χειρουργός τοποθετεί μια ραφή σαν «αιώρα» στα δεξιά και αριστερά της ουροδόχου κύστεως, καταφέρνοντας έτσι να ενισχύσει τον σφιγκτήρα μυ και να θεραπεύσει την Ακράτεια.

Το ιατρείο μας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κέντρα, όπου η Κολποανάρτηση πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια λαπαροσκοπικά.

01

Εικόνα 1: Η ραφή τύπου «αιώρας» δεξιά και αριστερά της ουροδόχου κύστεως κατά την Κολποανάρτηση

Ποιά είναι τα προτερήματα της Λαπαροσκοπικής τεχνικής;

Η Λαπαροσκοπική Κολποανάρτηση αποτελεί την πιο σίγουρη και ασφαλή μέθοδο θεραπείας της Ακράτειας στη γυναίκα.

Το πρόβλημα διορθώνεται χωρίς την χρήση κολπικών πλεγμάτων και ταινιών (TVT, TOT), υλικά τα οποία παρουσιάζουν πολλές επιπλοκές σε βάθος χρόνου και η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει και Κυστεοκήλη, αυτή διορθώνεται ταυτόχρονα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού χωρίς τη διόρθωση της Κυστεοκήλης, η χειρουργική θεραπεία της Ακράτειας δεν θα είχε αποτελέσμα διαρκείας.

Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 60 λεπτών, γίνεται με 3 εντομές (μια στον αφαλό για την κάμερα και δυο στην κάτω κοιλία για τα λαπαροσκοπικά εργαλεία – άψογο αισθητικό αποτέλεσμα) και η γυναίκα παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Το Υαλουρονικό μπορεί να βοηθήσει;

Μια εναλλακτική και απλή λύση στη θεραπεία της Ακράτειας Ούρων αποτελεί η Έγχυση Υαλουρονικού. Στα πλαίσια μιας Κυστεοσκόπησης γίνεται έγχυση Υαλουρονικού στην περιοχή του χαλαρωμένου σφιγκτήρα μυός. Έτσι δημιουργούνται 3-4 «μαξιλάρια» συμπαγούς Υαλουρονικού, τα οποία προκαλούν μια «στένωση» στη θέση αυτή, θεραπεύοντας έτσι την Ακράτεια.

02

Εικόνα 2: Κυστεοσκοπική Έγχυση Υαλουρονικού Οξέος

Το χειρουργείο έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτών, γίνεται σε εξωτερική βάση και η γυναίκα παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Ποιός είναι ο ρόλος του Botox στην Ακράτεια;

Το φαινόμενο της Υπερλειτουργικής Κύστης αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, εμφανίζονται πολλαπλά επεισόδια ξαφνικής έντονης ανάγκης για ούρηση, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται και από Ακράτεια Ούρων.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται στην Κυστεοσκοπική Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox®) στο τοίχωμα της Ουροδόχου Κύστης. Η Βοτουλινική Τοξίνη προκαλεί χαλάρωση του υπερλειτουργικού Εξωστήρα Μυός της Ουροδόχου Κύστης και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα.

03

Εικόνα 3: Κυστεοσκοπική Έγχυση Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox®)

Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτών, γίνεται κυστεοσκοπικά (χωρίς τομή) με τοπική, μερική ή ολική αναισθησία και η ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.

Ο Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Ουρογυναικολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής Αποκατάστασης Πυελικού Εδάφους (AGUB), καθώς και Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρίας Θεραπείας της Ακράτειας (Deutsche Kontinenzgesellschaft).

Εδώ και χρόνια, είναι διεθνώς πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε Λαπαροσκοπικά Χειρουργεία υψηλού βαθμού δυσκολίας σε ασθενείς με Πρόπτωση και Ακράτεια Ούρων. 

Βιβλιογραφία

Anapolski M, Alkatout I, Wedel T, Panayotopoulos D, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Noé GK: Laparoscopic approaches to the retropubic space: three alternatives with anatomical considerations. Minim Invasive Ther Allied Technol. 2019 Dec 23:1-9. 

Anapolski M, Alkatout I, Soltesz S, Schiermeier S, Papathemelis T, Panayotopoulos D, Noé GK: Lateral Transperitoneal Access to the Retropubic Space: A Surgical Alternative. Videourology March 2020 34(2).

Διαβάστε εδώ για τις μορφές, τα αίτια και τα συμπτώματα της Ακράτειας

Γνωρίστε τον ιατρό

PanagiotopoulosRightSide

Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία

Διαβάστε Περισσότερα

Είπαν για εμάς

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Copyright © 2024 All Rights Reserved
Ιατρικό Marketing by

hsLogo200px