Ο Προγεννητικός Έλεγχος

Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια του Προγεννητικού Ελέγχου είναι:

  • Το Υπερηχογράφημα και το Doppler Υπερηχογράφημα
  • Ο Βιοχημικός Έλεγχος (προσδιορισμός μιας σειράς ουσιών στο αίμα της εγκύου)
  • Οι Επεμβατικές Μέθοδοι (Αμνιοπαρακέντηση, Λήψη Τροφοβλάστης, Παρακέντηση Ομφαλίου Λώρου)

Το Υπερηχογράφημα και το Doppler Υπερηχογράφημα

Μάθετε περισσότερα για τους Υπερήχους στην Εγκυμοσύνη

Διαβάστε για την Doppler Υπερηχογραφία στην Εγκυμοσύνη

Ο Βιοχημικός Έλεγχος

Ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης διάφορων ουσιών στο αίμα της εγκύου χρησιμεύει στον εξατομικευμένο υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης διάφορων Χρωμοσωματικών Ανωμαλιών, Συνδρόμων και άλλων Συγγενών Ανωμαλιών στο έμβρυο.

Στα πλαίσια του Βιοχημικού Ελέγχου, γίνεται προσδιορισμός των εξής παραγόντων:

  • α-Φετοπρωτεΐνη (AFP)
  • Ελεύθερη β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη (ελεύθερη β-hCG) και Σχετιζόμενη με την Εγκυμοσύνη Πρωτεΐνη Πλάσματος Α (PAPP-A)
  • Ελεύθερη Οιστριόλη (uE3) και η Ινχιμπίνη Α

NIPT (Non Invasive Prenatal Testing) – Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος

Μεταξύ 13ης – 15ης εβδομάδας μπορεί να γίνει και η εξέταση του ελεύθερου εμβρυικού DNA (cfDNA) στο αίμα της εγκύου, μέσω μιας απλής αιμοληψίας. Με αυτήν την ανώδυνη μη επεμβατική μέθοδο, μπορούν να αυξηθούν οι πιθανότητες διάγνωσης των τριών γενετικών Συνδρόμων (Down, Edwards, Patau).    

Τα ευρήματα όλων αυτών των εξετάσεων (υπερηχογραφικά και βιοχημικά ευρήματα), συνυπολογίζονται με το ιστορικό και την ηλικία της εγκύου και με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος μπορούμε να αξιολογήσουμε την πιθανότητα του κινδύνου εμφάνισης αρκετών Συνδρόμων και γενετικών ασθενειών.

Οι Επεμβατικές Μέθοδοι

Οι Επεμβατικές Μέθοδοι είναι οι εξετάσεις, οι οποίες παρέχουν το υψηλότερο ποσοστό διαγνωστικής ακρίβειας (>99,5%) όσον αφορά τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό των Χρωμοσωματικών Ανωμαλιών του εμβρύου.

  • Αμνιοπαρακέντηση: Η Αμνιοπαρακέντηση είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον προσδιορισμό του Καρυότυπου του εμβρύου (Καρυότυπος ονομάζεται η ακριβής απεικόνιση και χαρτογράφηση των Χρωμοσωμάτων).

Η Αμνιοπαρακέντηση γίνεται μεταξύ 15ης-18ης εβδομάδας. Με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας, γίνεται λήψη περίπου 15-20ml αμνιακού υγρού κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο.

Ο κίνδυνος τραυματισμού του εμβρύου ή εμφάνισης άλλων επιπλοκών (λοίμωξη, ρήξη του αμνιακού σάκου) κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι ελάχιστος.

  • Λήψη Τροφοβλάστης: Η εξέταση αυτή έχει τα ίδια περίπου ποσοστά διαγνωστικής ακρίβειας και εμφάνισης επιπλοκών με την Αμνιοπαρακέντηση. Ένα προτέρημα της μεθόδου αυτής είναι ότι διενεργείται σε ένα πιο πρώιμο στάδιο της κύησης, δηλαδή μεταξύ 10ης-13ης εβδομάδας.

Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό μιας σειράς κληρονομικών νοσημάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό του Καρυότυπου μετά από παθολογικό εύρημα στα πλαίσια του Προληπτικού Ελέγχου του Πρώτου Τριμήνου (αυξημένη Αυχενική Διαφάνεια, παθολογικές τιμές στον Βιοχημικό Έλεγχο).

Κατά την εξέταση προβαίνουμε σε λήψη περίπου 10-20mg τροφοβλαστικού ιστού (χοριακών λαχνών) με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο.

  • Παρακέντηση Ομφαλίου Λώρου: Η Παρακέντηση του Ομφαλίου Λώρου είναι μια μέδοδος που ενδείκνυται σε περιπτώσεις διάγνωσης και παρακολούθησης Εμβρυικής Αναιμίας ή Εμβρυικών Λοιμώξεων. Επίσης, μπορεί να διενεργηθεί σε περιπτώσεις υποψίας Χρωμοσωματικών Ανωμαλιών, η οποία προέκυψε μετά από διαπίστωση συγγενών ανωμαλιών στα πλαίσια του Υπερηχογραφήματος Β’ Επιπέδου κατά την 20η-24η εβδομάδα. Η Παρακέντηση της Ομφαλικής Φλέβας γίνεται μετά τη 18η εβδομάδα με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο.

Κλικ για Εξετάσεις στην Εγκυμοσύνη

Προγεννητικός Έλεγχος στο ιατρείο μας

Ο κ. Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος είναι:

  • Μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Υπερήχων στην Ιατρική (DEGUM - Deutsche Gesellschaft für Ultraschall in der Medizin) και κάτοχος του Πιστοποιητικού DEGUM I στη Μαιευτική & Γυναικολογική Υπερηχογραφία.
    Μέλος του Γερμανικού Ιδρύματος Εμβρυικής Ιατρικής (FMF Deutschland – Fetal Medicine Foundation Deutschland) και κάτοχος του Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης στον Προληπτικό Έλεγχο του Πρώτου Τριμήνου του FMF Γερμανίας.
  • Κάτοχος του Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης στην Υπερηχογραφία Doppler από την Πανεπιστημιακή Κλινική της Βόννης – Ομοσπονδιακό Κέντρο Αναφοράς Μαιευτικής Υπερηχογραφίας και Παρακολούθησης Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου, Διευθυντής Prof. Dr. U. Gembruch.

image011 image013

Γνωρίστε τον ιατρό

PanagiotopoulosRightSide

Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία

Διαβάστε Περισσότερα

Είπαν για εμάς

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Copyright © 2024 All Rights Reserved
Ιατρικό Marketing by

hsLogo200px