Κύστεις Ωοθηκών
Οι Κύστεις των Ωοθηκών αποτελούν ένα πολύ συχνό πρόβλημα στη Γυναικολογία.
Ποιά είναι τα είδη των Κύστεων Ωοθηκών;
Οι κατηγορίες Ωοθηκικών Κύστεων είναι πολλές, ενώ στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις.
Έτσι, διακρίνουμε π.χ. τα είδη Κύστεων όπως Κύστωμα, Κυσταδένωμα, Τεράτωμα (Δερμοειδής Κύστη), Ίνωμα, Ενδομητριωτική Κύστη Ωοθήκης (Ενδομητρίωμα) κ.ά..
Σπανιότερα, εμφανίζονται και οι επονομαζόμενοι Όγκοι Οριακής Κακοήθειας (BOT - Borderline Ovarian Tumors), καθώς και οι Κακοήθεις Όγκοι των Ωοθηκών (Καρκίνος των Ωοθηκών).
Πάντως, οι συνηθέστερες Κύστεις των Ωοθηκών είναι οι επονομαζόμενες Λειτουργικές Κύστεις, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μιας παροδικής Ορμονικής Διαταραχής και δεν έχουν κάποια παθολογική βαρύτητα.
Τί προβλήματα προκαλούν;
Οι Κύστεις των Ωοθηκών εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Προκαλούν κοιλιακό πόνο, ενώ στις πιθανές επιπλοκές τους ανήκουν η Αιμορραγία και η Ρήξη τους. Σπανιότερα, οι Κύστεις των Ωοθηκών μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και Συστροφή (βλ. παρακάτω).
Πώς γίνεται η Διάγνωσή τους;
Η διάγνωσή τους γίνεται εύκολα στα πλαίσια της Γυναικολογικής Εξέτασης και του Υπερηχογραφήματος. Το Υπερηχογράφημα θα μας δώσει επίσης και αρκετές πληροφορίες για το είδος στο οποίο ανήκει η εξεταζόμενη Κύστη.
Σε περιπτώσεις ύποπτων ευρημάτων, μπορεί να χρειαστεί και μια επιπλέον αιματολογική ή απεικονιστική εξέταση, η οποία θα μας βοηθήσει στη Διαφορική Διάγνωση.
Ποιά είναι η Θεραπεία τους;
Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα συμπτώματά τους και την υπερηχογραφική τους εικόνα, η θεραπεία τους μπορεί να είναι η απλή χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και ο επανέλεγχος στην πορεία, ή χειρουργική - δηλαδή η Λαπαροσκοπική Αφαίρεσή τους.
Πώς γίνεται η Λαπαροσκοπική Αφαίρεσή τους;
Πρόκειται για ένα Λαπαροσκοπικό Χειρουργείο διάρκειας περίπου 30 λεπτών, όπου και γίνεται Αφαίρεση της Κύστης με διατήρηση της Ωοθήκης.
Μετά από την αφαίρεση του εκάστοτε παθολογικού ευρήματος, πρέπει να διενεργείται η Πλαστική Ανακατασκευή της Ωοθήκης με ενδοσκοπική ραφή. Αυτό το χειρουργικό βήμα αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για την επούλωση του ωοθηκικού τραύματος, αφού έτσι θα αποφύγουμε σημαντική βλάβη του ωοθηκικού ιστού – με αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες και γυναίκες με Υπογονιμότητα.
Στα Χειρουργεία μας, διενεργούμε ανεξαιρέτως την Πλαστική Ανακατασκευή της Ωοθήκης, προσφέροντας έτσι στις ασθενείς μας την καλύτερη δυνατή επούλωση της Ωοθήκης και αποφεύγοντας τελείως την βλάβη του υγιούς τμήματος του οργάνου, καθώς και την δημιουργία Συμφύσεων.
Η επέμβαση γίνεται με 3 εντομές (μια στον αφαλό για την κάμερα και δυο στην κάτω κοιλία για τα λαπαροσκοπικά εργαλεία – άψογο αισθητικό αποτέλεσμα) και η γυναίκα παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.
Τί είναι η Συστροφή;
Συστροφή ονομάζεται η παθολογική κατάσταση, κατά την οποία η Ωοθήκη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Εμφανίζεται κυρίως ως επιπλοκή παρουσίας όγκου (Κύστης) της Ωοθήκης, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε διακοπή της παροχής αίματος στην Ωοθήκη, οδηγώντας έτσι σε έμφρακτο και σε νέκρωση του οργάνου.
Η Συστροφή της Ωοθήκης προκαλεί συνήθως οξύ κοιλιακό πόνο και γενική αδιαθεσία, η κλινική εικόνα μπορεί όμως να είναι και ήπια, δυσκολεύοντας έτσι τη διάγνωση.
Η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση και γίνεται λαπαροσκοπικά. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο Χειρουργός κρίνει εάν η Ωοθήκη μπορεί να διατηρηθεί ή (σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει νέκρωση) πρέπει να αφαιρεθεί.
Γνωρίστε τον ιατρό
Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία