Αντισύλληψη
Οι διαθέσιμες μέθοδοι Αντισύλληψης είναι πολλές και διαφορετικές, και είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες και επιθυμίες της κάθε γυναίκας.
Τί είναι τα Συνδυασμένα Αντισυλληπτικά Δισκία;
Περιέχουν ένα Οιστρογόνο και ένα Προγεσταγόνο.
Τα Δισκία λαμβάνονται καθημερινά για ένα διάστημα 21 ημερών, το οποίο ακολουθείται από ένα «διάλειμμα» 7 ημερών, κατά το οποίο επέρχεται και η Έμμηνη Ρύση. Έτσι συμπληρώνεται ο «κλασικός» Κύκλος διάρκειας 28 ημερών.
Εάν η γυναίκα δεν επιθυμεί την εμφάνιση της Έμμηνης Ρύσης ή εάν το Δισκίο χορηγείται για θεραπευτικούς λόγους (π.χ. λόγω Δυσμηνόρροιας ή μετά από ένα Χειρουργείο Ενδομητρίωσης), η λήψη του Δισκίου μπορεί να γίνεται συνεχόμενα χωρίς το «διάλειμμα» των 7 ημερών.
Θετικές επιδράσεις των Αντισυλληπτικών Δισκίων είναι επίσης:
- Η μείωση των συμπτωμάτων της Έμμηνης Ρύσης (μείωση της ποσότητας του αίματος και του πόνου της περιόδου)
- Η βελτίωση των συμπτωμάτων Τριχόπτωσης και Ακμής
Ποιές είναι οι Ανεπιθύμητες Ενέργειές τους;
- Πονοκέφαλος
- Αύξηση του Σωματικού Βάρους
- Αίσθημα Τάσης στους Μαστούς
- Ενδιάμεσες Αιμορραγίες
Συνήθως παρουσιάζονται κατά τους πρώτους μήνες της λήψης και θα υποχωρήσουν με το πέρασμα του χρόνου.
Στις σοβαρές παρενέργειες των Αντισυλληπτικών Δισκίων ανήκει η πρόκληση αγγειακών επιπλοκών, όπως Θρόμβωση/Εμβολή, Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Οι τελευταίες είναι ευτυχώς σπάνιες και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες που πάσχουν από κάποια διαταραχή της Πήξης του Αίματος (Θρομβοφιλία), είναι υπέρβαρες ή/και καπνίστριες.
Γι΄αυτούς τους λόγους η χορήγηση Αντισυλληπτικών Δισκίων δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα, αλλά μόνο μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού της γυναίκας και από την κλινική της εξέταση.
Στο Ιατρείο μας, θα συμπληρώσετε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, με βάση το οποίο θα γίνει η εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών και ακολούθως θα προχωρήσουμε στη συνταγογράφηση του κατάλληλου τύπου Αντισυλληπτικού Δισκίου ή θα διαλέξουμε μαζί μια άλλη μέθοδο Αντισύλληψης που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ και στον τρόπο ζωής σας.
Υπάρχει και άλλο είδος Αντισυλληπτικού Χαπιού;
Τα Αντισυλληπτικά Δισκία Προγεσταγόνου αποτελούν μια εναλλακτική λύση. Περιέχουν μόνο ένα Προγεσταγόνο και καθόλου Οιστρογόνα.
Είναι κατάλληλα για Αντισύλληψη κατά τη διάρκεια του Θηλασμού, καθώς επίσης και για γυναίκες οι οποίες δεν επιτρέπεται να λάβουν Οιστρογόνα.
Τί είναι το Σπιράλ;
Διακρίνουμε δυο τύπους. Το Ορμονικό Σπιράλ και το Σπιράλ Χαλκού
Το Ορμονικό Σπιράλ είναι μια μικρή πλαστική συσκευή μεγέθους σπίρτου και σχήματος Τ, η οποία τοποθετείται μέσα στην Κοιλότητα της Μήτρας στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης.
Εικόνα 1 & 2: Ορμονικό Σπιράλ (Mirena)
Παραμένει στο σώμα (ανάλογα με τον τύπο του) για 3, 5 ή 6 χρόνια.
Απελευθερώνει καθημερινά μια πολύ μικρή ποσότητα Ορμόνης (Προγεσταγόνου) μέσα στην Κοιλότητα της Μήτρας και προσφέρει μια πολύ ασφαλή Αντισύλληψη.
Το γεγονός ότι δεν περιέχει καθόλου Οιστρογόνα, μειώνει κατακόρυφα την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών.
Επίσης, το Ορμονικό Σπιράλ οδηγεί πολύ συχνά σε βελτίωση του πόνου της περιόδου και μείωση της έντασης της Έμμηνης Ρύσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί προκαλέσει και πλήρη απουσία της (Αμηνόρροια).
Το Σπιράλ Χαλκού αποτελείται από ένα πλαστικό σκέλος σχήματος Τ ή ποικίλου σχήματος, το οποίο φέρει επένδυση χαλκού και δεν περιέχει Ορμόνες.
Η τοποθέτησή του γίνεται στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης στο ιατρείο και μπορεί να παραμείνει στο σώμα για διάστημα μέχρι 10 ετών.
Εικόνα 3, 4 & 5: Σπιράλ Χαλκού
Αποτελεί ιδανική λύση για γυναίκες, οι οποίες δεν επιτρέπεται ή δεν επιθυμούν να λάβουν Ορμόνες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτική μέθοδος και κατά την περίοδο του Θηλασμού.
Προβλήματα που μπορεί να εμφανισθούν είναι:
- Η αύξηση της διάρκειας ή/και της έντασης της Έμμηνης Ρύσης (περιόδου)
- Πόνοι περιόδου
- Αυξημένος κίνδυνος για φλεγμονές (Σαλπιγγίτιδα)
Τί είναι ο Κολπικός Δακτύλιος;
Ο Αντισυλληπτικός Κολπικός Δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από μαλακό, εύκαμπτο πλαστικό, έχει διάμετρο 5cm περιέχει Οιστρογόνο και Προγεσταγόνο, τα οποία απορροφώνται μέσω του Κόλπου.
Ο Δακτύλιος τοποθετείται από την γυναίκα στον Κόλπο και παραμένει στο σώμα για 3 εβδομάδες. Έπειτα, η γυναίκα αφαιρεί τον Δακτύλιο και ακολουθεί ένα διάστημα 7 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέρχεται και η Έμμηνη Ρύση (περίοδος).
Στη συνέχεια, τοποθετείται ο επόμενος, καινούριος Δακτύλιος στον Κόλπο, ακόμα και εάν το αίμα της περιόδου δεν έχει σταματήσει.
Σε περίπτωση που ο Δακτύλιος αφαιρεθεί πριν την επαφή, πρέπει να επανατοποθετηθεί εντός 3 ωρών και να παραμείνει στο σώμα για τουλάχιστον 24 συνεχόμενες ώρες.
Εικόνα 6: Αντισυλληπτικός Κολπικός Δακτύλιος
Υπάρχουν λύσεις για τις γυναίκες που επιθυμούν μόνιμη Αντισύλληψη;
Η Λαπαροσκοπική Στειροποίηση αποτελεί τη δημοφιλέστερη μέθοδο μόνιμης Αντισύλληψης, αφού είναι γρήγορη, σίγουρη και χωρίς παρενέργειες.
Στα πλαίσια του χειρουργείου διενεργείται καυτηρίαση και διαχωρισμός των Σαλπίγγων αμφοτερόπλευρα (Απολίνωση των Σαλπίγγων).
Η επέμβαση έχει διάρκεια 10-15 λεπτών, γίνεται με 2-3 εντομές (μια στον αφαλό για την κάμερα και μια-δυο στην κάτω κοιλία για τα λαπαροσκοπικά εργαλεία – άψογο αισθητικό αποτέλεσμα) κι η γυναίκα παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα.
Εικόνα 7: Το σημείο Απολίνωσης των Σαλπίγγων (εδώ εικονιζόμενο στη μια πλευρά)
Στο ιατρείο θα συζητήσουμε αναλυτικά τις Μεθόδους Αντισύλληψης και θα επιλέξουμε μαζί τη Μέθοδο που ταιριάζει στο προφίλ και τον τρόπο ζωής της κάθε γυναίκας.
Γνωρίστε τον ιατρό
Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία