Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στην Εγκυμοσύνη
Στην εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:
Ωμά, μελάτα ή τηγανητά αυγά. Στην εγκυμοσύνη πρέπει να απολαμβάνετε το αυγό σας σφιχτό...
Τρόφιμα που παρασκευάζονται με ωμά αυγά, όπως μαγιονέζα, γλυκό Tiramisu κλπ.
Ωμό ή ημιψημένο κρέας (Tartare, Roastbeef, κρέας ψημένο Bleu, Rare, English και Medium)
Ωμό ή καπνιστό ψάρι ή θαλασσινά (Sushi, καπνιστός σολομός)
Αλλαντικά που δεν έχουν περάσει από αρκετά υψηλή θερμοκρασία κατά την παρασκευή τους (Prosciutto, Serrano, Bündner, Carpaccio, σαλάμι)
Εντόσθια: μπορεί να περιέχουν βλαπτικές ουσίες, ενώ κάποια από αυτά (π.χ. συκώτι), μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπρόσληψη βιταμίνης Α, με βλαπτική επίδραση στο έμβρυο.
Μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα (μπλε τυρί, Gorgonzola, Roquefort), όπως επίσης Camembert και Brie. Αντίθετα, σκληρά τυριά και μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα (φέτα, χαλούμι, Mozzarella, τυρί κρέμας) και επεξεργασμένα μαλακά τυριά όπως Ricotta, Boursin και Cottage Cheese επιτρέπονται.
Τα οινοπνευματώδη ποτά
Το κάπνισμα: Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να δείτε την εγκυμοσύνη σαν την ιδανική αφορμή για να σταματήσετε το κάπνισμα, κάνοντας έτσι ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Καφές, τσάι και καφεϊνούχα αναψυκτικά (π.χ. Coca-Cola): Μπορείτε να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες - περίπου 200mg καφεΐνης ημερησίως θεωρούνται ασφαλές όριο.
Επίσης προσέχουμε…
Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση
Ρυθμίστε το πρόγραμμα ψύξης του ψυγείου σας σε χαμηλή θερμοκρασία και μη διστάζετε να πετάτε τρόφιμα που δεν είστε σίγουρη εάν έχουν αρχίσει να χαλάνε. Παθογόνα βακτήρια όπως Λιστέρια, Σαλμονέλλα, Κολοβακτηρίδιο και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
Το παράσιτο Τοξόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της επαφής με γάτες. Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή σας με γάτες κατά την εγκυμοσύνη.
Γνωρίστε τον ιατρό
Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία