12η εβδομάδα
- 1ηεβδομάδα
- 2ηεβδομάδα
- 3ηεβδομάδα
- 4ηεβδομάδα
- 5ηεβδομάδα
- 6ηεβδομάδα
- 7ηεβδομάδα
- 8ηεβδομάδα
- 9ηεβδομάδα
- 10ηεβδομάδα
- 11ηεβδομάδα
- 12ηεβδομάδα
- 13ηεβδομάδα
- 14ηεβδομάδα
- 15ηεβδομάδα
- 16ηεβδομάδα
- 17ηεβδομάδα
- 18ηεβδομάδα
- 19ηεβδομάδα
- 20ηεβδομάδα
- 21ηεβδομάδα
- 22ηεβδομάδα
- 23ηεβδομάδα
- 24ηεβδομάδα
- 25ηεβδομάδα
- 26ηεβδομάδα
- 27ηεβδομάδα
- 28ηεβδομάδα
- 29ηεβδομάδα
- 30ηεβδομάδα
- 31ηεβδομάδα
- 32ηεβδομάδα
- 33ηεβδομάδα
- 34ηεβδομάδα
- 35ηεβδομάδα
- 36ηεβδομάδα
- 37ηεβδομάδα
- 38ηεβδομάδα
- 39ηεβδομάδα
- 40ηεβδομάδα
Ξεκινά ο σχηματισμός των δοντιών
Ημερολόγιο εγκυμοσύνης - 12η εβδομάδα
Τα μάτια και τα αυτάκια του εμβρύου βρίσκονται πλέον στη σωστή ανατομική τους θέση. Η καρδούλα του χτυπά με ρυθμό περίπου 140παλμούς το λεπτό.
Μέγεθος 6 cm
Βάρος 14 g
Το μωράκι σου στη 12η εβδομάδα
Η καρδιακή συχνότητα του εμβρύου αριθμεί περίπου 120-160 παλμούς το λεπτό. Τα μάτια και τα αυτάκια του βρίσκονται πλέον στη σωστή ανατομική τους θέση. Ξεκινά η δημιουργία των "πυρήνων" των δοντιών. Εάν το μωρό σου είναι κοριτσάκι, αρχίζει ήδη η δημιουργία του γεννητικού του συστήματος. Το μωράκι σου μεγαλώνει γρήγορα και μέσα στις τελευταίες 3 εβδομάδες έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Τα σημαντικότερα όργανα του σώματός του έχουν ήδη δημιουργηθεί και πρόκειται να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η δική σου 12η εβδομάδα
Όπως είπαμε ήδη, το έμβρυο μεγαλώνει ταχύτατα. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά θα παρατηρήσεις κι εσύ μια διαφορά στη σιλουέτα σου. Η κοιλίτσα σου της εγκυμοσύνης είναι πλέον γεγονός! Στη συνέχεια της κύησης θα μεγαλώνει συνεχώς. Τώρα μπορείς να αρχίσεις να αποχαιρετάς τα αγαπημένα σου εφαρμοστά ρούχα! Και μην ανησυχείς : κάνοντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και μια κατάλληλη γυναστική μετά τον τοκετό, σύντομα θα μπορέσεις να καμαρώνεις μπροστά στον καθρέφτη φορώντας ξανά τα αγαπημένα σου ρούχα.
Μήπως φορώντας μπλούζα ή πουκάμισο νιώθεις ένα σφίξιμο στο λαιμό; Δεν είσαι η μόνη. Αυτό οφείλεται στο ότι στα πλαίσια των ορμονικών μεταβολών που συντελούνται στο σώμα σου, ο θυρεοειδής αδένας έχει αυξήσει τη λειτουργία του και κατ´ επέκταση και το μέγεθός του. Σε αυτό μπορεί να οφείλεται και η νευρικότητα που ίσως αισθάνεσαι τον τελευταίο καιρό. Προσπάθησε να χαλαρώνεις όσο πιο συχνά μπορείς - το ξέρουμε, πολλές φορές είναι δύσκολο...
Tip: Φρόντισε για την καλή υγεία και των δυο σας. Σε λίγο θα μπεις στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης, κατά το οποίο μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν Διαβήτη της Κύησης. Η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή ήπια άθληση μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις αυτήν την επιπλοκή.
Ιδανικοί τρόποι άθλησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι π.χ. η κολύμβηση, η ποδηλασία, το περπάτημα και η ειδική γιόγκα για εγκύους. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πρόσεξε οι σφυγμοί σου να μην υπερβαίνουν τους 140/λεπτό και φρόντισε να πίνεις αρκετή ποσότητα νερού. 30 λεπτά ήπιας αθλητικής δραστηριότητας καθημερινά αποτελούν τον ιδανικό χρόνο άσκησης για σένα και το μωράκι σου.
Γνωρίστε τον ιατρό
Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος MD, PhD
Χειρουργός Γυναικολόγος
Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Ουρογυναικολογία